The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
The study aimed at application of a high performance liquid chromatography (HPLC) with UV detector for selenium speciation in samples of mineral and well waters in Poland. Basic solutions 1000 μg/l SeO3 2- and SeO4 2- were prepared by dissolving 2.190 g of reagent Na2SeO3 and 2.393 g Na2SeO4 in 1000 ml of deionised water, respectively. Recent standards SeO3 2- and SeO4 2- (single or mixed) were prepared...
The aim of the study was to examine the relationship between the BMI of women living in rural areas and their dietary habits, taking into consideration the regularity and frequency of consumption as well as preferences in various groups of foodstuffs. The study included 60 women aged 23 – 69, living in one county. The women were divided into two groups according to nutritional status (BMI): group...
Celem badań była analiza zachowań żywieniowych mężczyzn w zależności od wybranych antropometrycznych wskaźników stanu odżywienia (BMI i obwód pasa OT). Próbę stanowili mężczyźni w wieku 20-40 lat (n=592) i 40-60 lat (n=802) pracownicy HTS w Krakowie. Wskaźniki stanu odżywienia ustalono na podstawie pomiarów antropometrycznych, a zachowania żywieniowe opisano na podstawie autorskiego kwestionariusza...
Celem pracy była ocena porównawcza spożycia beta-karotenu, likopenu i luteiny dwoma metodami: częstotliwości spożycia i 4-dniowego bieżącego notowania. W badaniu przeprowadzonym w 2005 roku w okresie wiosenno-letnim wzięło udział 130 studentek SGGW w wieku 18-25 lat Spożycie beta-karotenu (3,62 vs. 3,49 mg/dzień/osobę), likopenu (4,54 vs. 4,05 mg/dzień/osobę) i luteiny (2,50 vs. 2,12 mg/dzień/osobę...
Metabolizm Hcy zależy od wielu czynników, takich jak spożycie kwasu foliowego oraz witamin B6 i B12. Liczne badania dotyczą zależności między spożyciem metioniny lub diety wysokobiałkowej a stężeniem homocysteiny. Wyniki tych prac nie są jednoznaczne, stwierdzono bowiem zarówno wzrost jak i brak zmian stężenia Hcy w odpowiedzi na zmiany spożycia wymienionych składników. Celem niniejszych badań było...
Celem badań była ocena składu racji pokarmowych i stanu odżywienia 126 studentów (111 kobiet i 15 mężczyzn) Akademii Rolniczej w Szczecinie. Informacje na temat spożycia żywności pozyskano metodą wywiadu z ostatnich 24 godzin przed badaniem. Wyniki wykazały, że racje pokarmowe zawierały za mało większości spośród analizowanych składników pokarmowych (u studentek 17, a u studentów – 10 na 24 składniki...
Związki tributylocyny (IV) (TBT) są substancjami lipofilnymi o niskich prężnościach par, stosowanymi jako biocydy, środki dezynfekujące, konserwanty drewna oraz dodatki do bawełnianych wyrobów tekstylnych, farb i papieru. Ostre zatrucia TBT u ludzi manifestowały się zmianami czynnościowymi wątroby, hipoglikemią, cukromoczem i zaburzeniami czynności układu oddechowego, podobnymi do dychawicy oskrzelowej...
Badano wpływ składu diety i jej suplementacji wybranymi witaminami z grupy B na pobieranie paszy, przyrosty, zmiany masy ciała, gromadzenie tkanki tłuszczowej oraz stężenie lipidów i lipoprotein we krwi samic szczura. Zwierzęta, w wieku 5 miesięcy, podzielono na trzy grupy (po 8 osobników) i żywiono ad libitum granulowanymi mieszankami typu Labofeed B. Grupę I mieszanką podstawową zawierającą m.in...
Celem pracy było zbadanie nawyków żywieniowych oraz zagrożeń wynikających z nieprawidłowego odżywiania się dziewcząt w wieku gimnazjalnym. Badaniami objęto 100 losowo wybranych dziewcząt w wieku 15 lat, uczęszczających do trzeciej klasy gimnazjum. Jako narzędzie badawcze zastosowano anonimowy kwestionariusz. Dziewczęta z prawidłową masą ciała stanowiły 74%, a z niedowagą 26%. Dziewczęta popełniały...
Celem pracy była ocena podaży likopenu w całodziennych racjach pokarmowych kobiet (n=725) z terenu Dolnego Śląska. W badaniach do tego celu wykorzystano 24-godzinny wywiad żywieniowy. Badaną grupę kobiet podzielono według wskaźnika masy ciała (BMI). Średnia zawartość likopenu w całodziennych racjach pokarmowych 725 badanych kobiet wynosiła 7,5 mg. Stwierdzono, że najwyższą podażą likopenu charakteryzowała...
Celem badań było oznaczenie ilości porcji warzyw i owoców spożywanych codziennie uczelni oraz ocena częstotliwości ich spożycia przez studentów trójmiejskich uczelni. Badania przeprowadzono na grupie 180 osób wykorzystując kwestionariusz częstotliwości spożycia. Badane studentki, podobnie jak studenci, sięgały najczęściej po 1 do 2 porcji warzyw oraz 2 porcje owoców dziennie. Do najczęściej spożywanych...
Głównym celem pracy była ocena świadomości mieszkańców Lubelszczyzny na temat czynników ryzyka i profilaktyki miażdżycy. Anonimowe i dobrowolne badania ankietowe przeprowadzono w okresie zimowym (styczeń – luty) 2007 r. wśród 152 mieszkańców Lublina i okolic(93 kobiety i 59 mężczyzn). Do oceny zwyczajowego sposobu żywienia oraz znajomości zasad profilaktyki miażdżycy zastosowano metodę anonimowej...
Celem pracy było obliczenie bilansu energetycznego u kuracjuszy podczas 21. dniowego leczenia sanatoryjnego i określenie jego wpływu na zmianę masy ciała badanych osób. W wyniku przeprowadzonych obserwacji i po dokonaniu analizy uzyskanych wyników stwierdzono, iż diety stosowane przez pacjentów były nieprawidłowo dobrane do płci. Kobiety stosowały diety o zbyt dużych wartościach kalorycznych, co spowodowało...
Celem pracy była ocena sposobu żywienia i aktywności fizycznej uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. Kwestionariusz ankiety przeprowadzono w kwietniu w 2008 roku wśród 74 uczniów. Obliczono wartość energetyczną i zawartość głównych składników odżywczych diety i porównano je z normami. Diety uczniów zawierały prawidłową wartość energetyczną i zawartość białka, tłuszczów oraz węglowodanów...
Celem badań była analiza postawy zdrowotnej 409 dziewcząt w wieku 16-18 lat z Wrocławia w trzech obszarach: aktywność fizyczna, zachowania związane ze stosowaniem diety oraz paleniem papierosów i piciem alkoholu. Badania wykazały różne stopnie niedożywienia u 17,4%, nadwagę i otyłość u 11,2%, oraz nieodpowiedni poziom aktywności fizycznej u 60% dziewcząt. Negatywna ocena własnego wyglądu przez 50%...
Przedstawiono metodę oznaczania azaperonu i karazololu w nerkach trzody. Próbka była ekstrahowana acetonitrylem Analizę przeprowadzono w układzie LC-ESI-MS/MS z zastosowaniem kolumny Luna C18 Phenomenex. Jako standard wewnętrzny zastosowano haloperidol. Metodę zwalidowano zgodnie z kryteriami Decyzji Komisji nr 2002/657/WE. Średni odzysk próbek wzmocnionych na poziomie 100 μg/kg azaperonu i 25 μg/kg...
The aim of the study was to examine the influence of selected health behaviours of women living in the country, in one county on incidence of overweight and obesity. The study indicated that 50% of women living in the country were overweight or obese and that the normal value of BMI decreased with age. It was found that overweight and obese women suffered from arterial hypertension and diabetes more...
The dietary intake of patients with irritable bowel syndrome was assessed using 24-h dietary recall. The energy value and nutrient contents in the daily food rations were calculated by Nutritionist IV computer program with the Polish database. Differentiations in the Polish RDA coverage for energy and nutrients were observed in the studied group. Fat, saturated fatty acid, phosphorus and also vitamin...
Nanocząstki to obiekty, których co najmniej jeden z wymiarów nie przekracza 100 nm. Istnieją one w przyrodzie lub mogą być wytwarzane w wyniku ludzkiej działalności, w sposób zamierzony lub niezamierzony. Nanotechnologia to ogólna nazwa całego zestawu technik i sposobów tworzenia struktur o rozmiarach nanometrycznych. Obecnie materiały w skali nano znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach, począwszy...
Celem badania było określenie zakresu spożycia żywności wzbogaconej i stosowania suplementacji diety wśród studentów Akademii Rolniczej w Szczecinie. Liczebność grupy wynosiła 126 osób (w większości kobiety). Informacje na temat spożycia pozyskano metodą wywiadu. Otrzymane wyniki wskazywały, że 68,8% osób spożywało produkty wzbogacone. Wśród nich przeważały soki (31,4%). W dalszej kolejności były...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.